Typické jídlo
Obvyklé menu kubánské kuchyně začíná ovocným salátem (grapfruit, pomeranč, ananas a mandarinky), typická je také hustá polévka (frijoles negros), jako hlavní chod je podáváno kuřecí nebo vepřové maso, přílohou bývá nejčastěji rýže s tmavými fazolemi (moros y cristianos) nebo kubánské sladké brambory (boniatos).Často se v kubánské kuchyni používají také hlízy zeleniny (yuca, malanga – podobná bramborám, boniato). Oblíbeným dezertem je kvajávová marmeláda s měkkým sýrem (guayaba noc queso) nebo také kandovaná papája s tukovým pečivem (bunuelos), či moučníky s ananasem (dorty), koblihy nebo karamelový krém Flan. Kubánci cukrem rozhodně nešetří, takže vše je opravdu hodně sladké.Po jídle bývá podávána silná černá káva, také s velkým množstvím cukru.Jako koření se nejvíce používá již zmiňovaný česnek, pepř, oregano, paprika, kmín, bobkový list a sofrit – směs pepře, cibule, česneku a oregana, s trochou olivového oleje.